Valkoinen salaatti

Valkoinen salaatti

Tässä postauksessa jaan yhden ihan lempparireseptini. Mulle tämä salaatti on tullut tutuksi joskus 80-luvulla. Kummitätini on saanut reseptin anoppinsa kautta, mutta tarina ei kerro kuka on kehitellyt alkuperäisen reseptin. Tätä salaattia on valmistettu meidän suvun kemuihin (ihka oikeisiin bileisiin) niin kauan kuin muistan. Muistan myös c-kasetit ja Modern Talkingin..

Edelleen mun suosikkisalaattini ja itse tykkään siitä just tällaisena. Simppeli salaatti, kaikkea pilkotaan suunnilleen saman verran ja lopuksi kastike sekaan. Niin mahottoman hyvää kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Vaihtelua salaattiin saa esimerkiksi erilaisia juustoja kokeilemalla tai lisäämällä joukkoon hieman sinihomejuustoa sekä erilaisia yrttejä. Omalla kohdallani se ei vaan käy. Haluan salaatin olevan just sellanen mihin olen muksusta asti tottunut ja mitä meiän äippä on meille tehny. Jos satutaan siskon kanssa samaan aikaan salaattiapajille, niin ei siitä muille mitään jää.

Sopii ihan täydellisesti kevääseen ja kesään vaikka grilliruokien kaveriksi. Joskus aikoinaan oli ihan täydellistä grillimakkaran kaverina, nykyään ei maistu edes vegenakit. Eikä sen väliä, olen onnellinen pelkän valkoisen salaattini kanssa, kunhan sitä on riittävästi.

Vegaanisen version saat korvaamalla kermaviilin esimerkiksi maustamattomalla kaura- tai soijajogurtilla ja juuston vegaanisella versiolla sekä kananmunan keitetyillä linsseillä, joissa on muuten myös paljon proteiinia.

Valmista salaattia tulee n. kilon verran.

Tarvikkeisiin ei paljon yli viiden euron mene, jos on ennestään riisit, etikka, sinappi ja suola. Alle kympillä joka tapauksessa.

 

Valkoinen salaatti
Kuva Eija Mattelmäki

 

Valkoinen salaatti

Lakto-ovovege

Gluteeniton

Laktoositon

Fodmap

 

Tarvittavat ainekset:

1dl riisiä (raakana)
3 kananmunaa
150 g edam juustoa (laktoositon)
200g omenaa
200g tuorekurkkua

Kermaviilikastike:
200g kermaviiliä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1 dl tillisilppua

 

Keitä kananmunat. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Pilko sillä välin muut aineet.
Kuori omena ja poista siemenkota. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Kuori kurkku ja leikkaa pitkittäin halki. Kaavi lusikalla kurkun pehmeä osa keskeltä pois. Pilko loput pieniksi kuutioiksi ja laita omenakuutioiden joukkoon. Pilko juusto pieniksi kuutioiksi ja lisää muiden aineiden joukkoon. Jäähdytä ja kuori kananmunat. Leikkaa kananmunat munaleikkurilla ensin pitkittäissuunnassa viipaleiksi ja sitten poikittaissuunnassa, jotta saat suikaleita. Lisää kananmunasuikaleet ja valutettu sekä jäähdytetty riisi muiden aineiden joukkoon.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita hyvin ja nosta salaatti hetkeksi kylmään tekeytymään.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tilliä saa olla reilusti, joten sitä voi lisätä vielä salaatin päällekin.

Vaikein osuus on siinä vaiheessa, kun salaatti on kylmässä tekeytymässä. Tulee käytyä närppimässä ja ”tarkistelemassa makua”.

Tarkan markan muikkelina säästän kotimaisen kurkun kuoret ja pehmeän sisustan. Heitän pakkaseen litran rasiaan ja kerään sen täyteen. Rasiaan eksyy myös vähän nuupahtaneita salaatinlehtiä, pinaattia ja yrttien jämiä, milloin mitäkin. Kun rasia on täynnä, surautan vihersmoothien jossa on auringonkukansiemeniä ja jotain hedelmiä, esim banaania ja omenaa tai ananasta makeuttajana.

 

 

Valkoinen salaatti
Kuva Eija Mattelmäki

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

seitsemäntoista + neljätoista =