Tomaatti-fetapiirakka

Suolaiset piirakat on ihania! Ne sopii iltapalaksi tai kevyeksi lounaaksi, vaikka salaatilla höystettynä. Eikä piirakka ole pelkästään arkista pureskeltavaa, vaan sopii mainiosti myös juhlatarjottavaksi. Täytevaihtoehtoja on mielin määrin ja täytteitä sekä mausteita vaihtamalla saat perusohjeeseen uutta potkua. Tässä ohjeessa klassinen tomaatin ja fetajuuston yhdistelmä. Yksinkertaista ja hyvää! Kokeile myös esimerkiksi: Punajuuri-vuohenjuusto, punajuuri-sinihomejuusto, pinaatti-fetajuusto tai parsakaali-sinihomejuusto. Makuyhdistelmiä on vaikka kuinka.
Tämä piirakka on parhaimmillaan, kun on saanut hetken levätä uunista tullessaan. Sietää kyllä pakastamisen, joten voit valmistaa ennakkoon esimerkiksi juhlia varten, mutta ota piirakka jääkaappiin sulamaan edellisen päivän aamuna ja lämmitä ennen tarjoilua.
Gluteenittoman version saat valmistamalla pohjan gluteenittomista kaurajauhoista tai käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta. Laita gluteenitonta jauhoseosta hieman vähemmän, jotta pohjasta ei tule kuiva.
Vegaanisen version saat käyttämällä voin sijasta kasvipohjaista margariinia, creme fraichen sijasta kaurapohjaista valmistetta, juuston tilalla vegaanijuustoa, sekä kananmunien tilalla kananmunankorvike jauhetta.
Koska täyte on kostea ja mehevä, niin pohjaa kannattaa esipaistaa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Pohja:
100 g voita
2,5 dl jauhoja
0,5 dl kylmää vettä
Pilko voi kuutioiksi ja nypi jauhot voin joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Voit käyttää myös monitoimikonetta, mutta älä vaivaa taikinaa.
Painele taikina voidellun halkaisijaltaan 24 cm piirakkavuoan pohjalle ja esipaista uunissa 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.
Tee sillä välin täyte:
150 g creme fraichea
150 g fetajuustoa murustettuna
3 kananmunaa
100 g emmentaljuustoa raasteena
100 g aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
0,5 dl persiljasilppua
2 tl basilikaa tai yrttisekoitusta
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
Sekoita ainekset keskenään ja kaada esipaistetun pohjan päälle.
n. 10 kpl kirsikkatomaatteja puolitettuna
Lisää puolitetut kirsikkatomaatit täytteen päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja täyte on hyytynyt.