Kantarellikastike ja paahdetut perunat
Sain Nivalan tuliaisina Lylyn pottuja. Miten voi perunat olla niin hyviä!! Ekan erän keitin suolavedessä ja sipasin höyryävän perunan pintaan pikkasen voita. Pottujen kaveriksi paistoin tuoreita kantarelleja ja kaadoin päälle kermanjämät kaapista, pintaan suolaa ja pippuria myllystä. Niin onnessani dippailin pottuja kantarellisoosiin, että unohdin kaiken muun. Pitikö mun jättää muillekin jotain? Häpeissäni kaavin pannun pohjalta viimeiset kastikkeet talteen ja yritin laskea mielessäni, että kuinkahan monta pottua mä just söin? Jäihän niitä onneksi vielä kaappiin seuraavaa kertaa varten.
Tämän hetkinen elämäntilanne on sallinut sen, että mulla on ollut aikaa marjastaa ja sienestää. Olen löytänyt itsestäni pienen marttailijan. Talteen on lähtenyt herkkutatit, mustikat, vadelmat ja viimeisimpänä kantarellit. Pakastin huutaa hoosiannaa, kun ei sinne mahdu enää mitään. Vielä on kuitenkin metsään mentävä. Tavoitteena on, ettei tarvis talven aikana kaupasta marjoja tai sieniä ostaa. Syödään niitä nyt tuoreenakin, niin paljon kun jaksetaan.
Kaivoin kaapista viimeiset Lylyn perunat. Pesin perunat, leikkasin viipaleiksi ja pyöräytin ne öljyssä, maustoin suolalla ja pippurilla. Paahdoin uunissa ihanan rapsakoiksi ja ripottelin paiston jälkeen pinnalle tuoretta timjamia. Nämä perunat pitää syödä heti uunista tullessaan ja ne ei odota ketään. Rapsakka pinta nahistuu, jos joutuvat pöydällä pitkään pötköttelemään. Valmistin perunoiden paahtuessa kantarellikastikkeen ja tällä kertaa hieman enemmän, jotta jäi syötävää muillekin.
Paahdetut perunat
Vegaaninen
2 annosta
n. 600 g perunoita
öljyä
suolaa ja pippuria maun mukaan
timjamia tai muita tuoreita yrttejä
Pese perunat ja leikkaa viipaleiksi tai lohkoiksi.
Pyöräytä öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla.
Paahda uunissa 200-225 asteessa n. 30-40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita.
Ripottele lopuksi pinnalle tuoretta timjamia ja lisää tarvittaessa suolaa.
Itse paahdoin perunoiden joukossa kokonaisia pieniä porkkanoita ja sipasin pintaan vähän siirappia.
Kantarellikastike
lakto-ovo-vege
2 annosta
n. 300 g tuoreita kantarelleja
n. 25 g voita
1 tl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
Puhdista kantarellit ja pilko hieman pienemmäksi. Paista kuivalla pannulla hetki, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois. Varo polttamasta. Kun neste on haihtunut, laita kantarellien sekaan nokare voita ja vehnäjauhot. Sekoita ja lisää kerma väitellen koko ajan kevyesti sekoittaen. Pienennä lieden lämpöä ja hauduta kastiketta hetki. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Yksinkertaista, mutta hyvää!
Vegaanisen version saat käyttämällä voin sijasta kasvisrasvasekoitusta ja kerman tilalla esimerkiksi kaura- tai soijakermaa. Itse käytän useasti kauravalmisteita kerman tilalla varsinkin kastikkeissa.
Gluteenittoman version saat korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella tai suurustamalla kastikkeen lopuksi maissitärkkelyksellä.
Olipas hyvin kirjoitettu, tuli ihan nälkä. On ne kyllä niin hyviä perunoita, etten ole vastaavia vielä maistanut.
Kiitos! Oli kyllä niin maukkaita ja koostumukseltaan täydellisiä. Ihan super hyviä vaan keitettynäkin, niin ja pienen voinokareen kanssa tietenkin.