Kuningatarpiirakka

Kuningatarpiirakka

Hullaannuin jälleen kerran mökkireissulla mustikoiden poiminnasta, vaikka olin päättänyt, että niitä on jo riittävästi pakastimessa. Ajattelin, että jos ihan vaan pari kipollista rauhallisesti ohimennen poimin. Todellisuudessa urakkavaihde oli päällä heti metsän reunaan astuessani. Kauhoin menemään järjestelmällisesti jokaisen mustikan, jonka näin ja mietin sitä putsaamista sitten myöhemmin. Epätoivo mustikkameren keskellä iski nopeammin kuin arvasinkaan, koska ei ne mustikat vieläkään poimimalla loppuneet, mutta kipot kylläkin. Tuntuu niin surulliselta jättää puhdasta superfoodia metsään notkumaan, kun sen voisi itse hyödyntää.  No, rajansa kaikella, niinkuin meidän pakastimen tilavuudellakin. Ei muuta kuin ääntä kohti ja pulleita mustikoita poskeen ja loput vaikka piirakkaan vadelmien kaveriksi. Enkä lupaa, etten vielä mustikkametsään poikkeaisi. Sen verran jäivät huutelemaan perään, että jos vielä vähän..

 

Gluteenittoman version saat käyttämällä piirakkapohjassa vehnäjauhojen tilalla pelkästään esim. gluteenitonta täysjyväkaurajauhoa tai gluteenitonta jauhosekoitusta. Käytä myös muruseoksessa vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta kaurajauhoa tai muuta gluteenitonta jauhosekoitusta.

Vegaanisen version saat käyttämällä voin tilalla kasvismargariinia, kananmunan tilalla kananmunankorviketta ja creme fraichen tilalla kaurafraichea tai vegaanista jogurttia.

 

Kuva Eija Mattelmäki
Kuva Eija Mattelmäki

 

Kuningatarpiirakka

 

Pohja:

100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl täysjyväkaurajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

200 g creme fraichea
0,5 dl siirappia
1 tl vaniljasokeria

4 dl mustikoita ja vadelmia
1 rkl perunajauhoja

muruseos:

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria

Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa joukkoon kananmuna ja lisää jauho-leivinjauheseos ja sekoita tasaiseksi.
Painele taikina voideltuun halkaisijaltaan 24 cm piirakkavuokaan.
Sekoita creme fraiche, siirappi ja vaniljasokeri ja levitä seos pohjan päälle.
Pyöräytä perunajauhot marjojen joukkoon ja kaada marjat creme fraiche seoksen päälle.
Pehmennä voita hieman ja nypi voin joukkoon muruseoksen loput aineet.
Ripottele muruseos marjojen päälle ja paista piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 25-35 minuuttia.

Anna jäähtyä hieman ja tarjoile piirakan kanssa vaniljakastiketta, kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai paksua jogurttia, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä, koska on herkullista sellaisenaankin. Voit myös koristella piirakan tuoreilla marjoilla.

Muruseoksesta saa tehtyä myös ihanan marja-murupaistoksen. Laita vuoan pohjalle n. 500 g marjoja ja sekoita joukkoon hieman perunajauhoja ja ripottele muruseos pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Sopii hyvin jogurtin ja hunajan kanssa vaikka aamupalaksi. Makeamman version saat lisäämällä marjojen joukkoon hieman sokeria ja tarjoilemalla paistoksen esimerkiksi vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 + 19 =