Kesäkurpitsaa tomaatti-vuohenjuustokastikkeessa

Kesäkurpitsaa tomaatti-vuohenjuustokastikkeessa

Ihaillen seuraan sivusta, kun ystävät ja tuttavat kasvattelevat omilla kasvimaillaan erilaisia vihanneksia ja juureksia. On varmasti ihan eri fiilis valmistaa ruokaa, kun on sen itse kasvattanut ja kärsivällisesti hoitanut. Mua ei ole siunattu niin sanotulla viherpeukalolla, joten saan hädin tuskin pidettyä viherkasvit, sekä kaupan valmiit yrttipuskat hengissä, hetken. Jos jotain saisin meidän pihalla kasvamaan, niin todennäköisesti tontilla vieraileva Rauliksikin nimetty rusakko söisi kaiken. Ehkä mun pitää ryhdistäytyä tässä asiassa, kysyä vinkkiä viisaammilta ja kokeilla vihannesten kasvatusta vaikka kasvihuoneen suojassa. Onneksi on seuraavaan kesään aikaa, jotta ehtii asiaa opiskella!

Suuret kiitokset Pulkkisen perheelle Hollolan kirkonkylälle!! Sain valtavan kasan kauniita itse kasvatettuja kesäkurpitsoja. Itse tykkään kaikenlaisista tomaattisista kastikkeista ja siihen kesäkurpitsat sopii mainiosti. Sekaan tuoreita yrttejä, josta muistinkin, että anopin pihamaalta meille siirretty timjami voi oikein hyvin vielä, mikä on omalta osaltani jo pienoinen ennätys. Kastikkeen päälle vähän vuohenjuustoa, fetajuustoa tai parmesania ja herkku on sillä kruunattu.

Tykkään hyödyntää raaka-aineista kaiken mahdollisen, koska olis syntiä heittää hyvää tavaraa hukkaan. Käytin kesäkurpitsasta päällimäisen osan ohuena suikaleena julienne raastinta käyttäen. Tämän spagettimaisen suikaleen paistoin pannulla öljyssä, maustoin suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla sekä hunaja tilkalla. Pehmeämmän sisäosan pilkoin pieneksi silpuksi kastikkeen joukkoon ja siemenet paahdoin uunissa ja maustoin suolalla ja paprikajauheella. Lisäksi tein yrttitahnan auringonkukan siemenistä, yrteistä, valkosipulista ja öljystä. Tahna ei ole välttämätön, vaan ruoka on erittäin maukasta ilmankin, mutta kun noita yrttipuskia sattui ruukuissa olemaan, niin käytin hyödyksi ennen kuin nuupahtavat. Tahna sopii leivän tai pitsan päälle, salaatteihin, perunoiden tai pastan joukkoon sekä ohennettuna salaatinkastikkeeksi.

Mulle tämä soossi uppoo tällaisenaan, mutta jos valmistaisin ruokaa lihaa pupeltaville ystävilleni, niin savustaisin lisäksi lohta tai painelisin pieniä kevyesti suolattuja lohipaloja kastikkeen päälle, ennen grillivastuksen alle laittamista. Näin ne kypsyy mukavasti ja mehukkaasti ilman sen kummempia käryttelyjä. Kunhan et unohda uuniin..

Hienostuneemman viikonloppuversion saat korvaamalla kastikkeessa olevan sitruunamehun valkoviinillä. Sitä voi laittaa oman maun mukaan, sen verran kun tahtoo.

Vegaanisen version saat korvaamalla hunajan siirapilla tai sokerilla ja käyttämällä vuohenjuuston tilalla esimerkiksi itsetehtyä tai kaupasta ostettua vegaanista tuorejuustoa.

 

Kuva Eija Mattelmäki
Kuva Eija Mattelmäki

 

Kesäkurpitsaa tomaatti-vuohenjuustokastikkeessa

Lakto-ovo-vege

4 annosta

 

Oliiviöljyä
1 punasipuli pilkottuna
4 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 prk säilyketomaattia kokonaisena tai murskattuna
2 rkl tomaattipyrettä
2 timjamin oksaa
1 dl persiljaa silputtuna
2-3 rkl hunajaa
2-3 rkl soijakastiketta
0,5 dl sitruunanmehua
mustapippuria maun mukaan
200g vuohenjuustoa

Iso kesäkurpitsa suikaleina ja pehmeä osa silputtuna
ölyä
sitruunanmehua
suolaa
hunajaa

yrttitahna:
1 dl pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä
3 valkosipulinkynttä
1dl öljyä
2-3 reilua kourallista erilaisia tuoreita yrttejä
(esim. timjami, basilika, persilja)
suolaa ja pippuria
puolikkaan sitruunan mehu

Valmista tahna. Paahda auringonkukansiemenet varovasti kuivalla pannulla. Kaada siemenet blenderiin tai silppuriin. Lisää kuoritut valkosipulinkynnet, yrtit ja öljy. Aja tasaiseksi. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Jos seos tarvitsee mielestäsi makeutta, niin laita hieman sokeria tai hunajaa.

Valmista kastike. Raasta kesäkurpitsa julienne raastimella suikaleiksi. Voit käyttää raudan sijasta myös juustohöylää ja leikata höylätyt viipaleet suikaleiksi. Tai pilkkoa kesäkurpitsan haluamallasi tavalla.
Ota siemenet talteen, lorauta päälle hieman öljyä ja mausta suolalla ja paprikajauheella ja paahda siemenet uunissa leivinpaperin päällä 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Käytä kesäkurpitsan pehmeä sisäosa kastikkeen joukossa. Laita suikaloidun osan joukkoon hieman suolaa ja siirrä sivuun.

Kuullota sipuleita öljytilkassa uuniin soveltuvalla pannulla niin, että pehmenevät hieman. Pilko kesäkurpitsan pehmeä sisäosa sipuleiden joukkoon ja hauduta ylimääräinen neste pois. Lisää säilyketomaatit, tomaattipyre, pilkottu persilja, timjamin lehdet, hunaja, soija, sitruunanmehu, sekä pippuri ja anna hautua hiljalleen kannen alla noin 20-30 minuuttia, sekoita välillä. Voit painella kokonaisia tomaatteja hieman pienemmäksi, jos haluat.
Tarkista maku ja lisää lopuksi paloiteltu vuohenjuusto ja käytä uunin grillivastuksen alla n. 10-15 minuuttia.
Purista kesäkurpitsa suikaleista ylimääräinen neste pois ja pyöräytä suikaleet pannulla öljyssä ja lisää lopuksi hunajaa, sitruunanmehua ja tarvittaessa suolaa. Nosta kesäkurpitsa suikaleet valmiin kastikkeen päälle ja ripottele paahdetut kesäkurpitsan siemenet, sekä tuoreita yrttejä tai valmista yrttitahnaa päälle.
Paahdetut potut tai pasta yrttitahnalla maustettuna voisi olla hyvä lisuke, jos sellaista kaipaa.

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

13 − kahdeksan =