Juures-fetapelti
Peltiruoan valmistus on helppoa ja hauskaa, sekä trendikästäkin just nyt. Onhan se ihan mahdottoman herkullistakin ja mikä parasta, ei tule tiskiä juuri ollenkaan. Itse tein oman versioni ihanista kotimaisista juureksista, mutta voit laittaa pellille mitä kasviksia kaapistasi löytyy. Viimeistelin ruoan fetajuustolla ja naattipestolla. Tähän ruokaan saat hyödynnettyä jaakaapista kaikki kasvikset ja lisukkeet mitkä lähestyy parasta ennen päiväystä. Laita uuniin ensin pidemmän kypsymisajan vaativat ja lisää lopuksi muut aineet. Halusin hyödyntää juurekset mahdollisimman hyvin, joten käytin ne kuorineen. Pesin juurekset huolellisesti juuresharjalla ja poistin vain kannat. Porkkanoiden naateista ja persiljasta valmistin peston juuresten ja fetajuuston kaveriksi. Ai että!! Helppoa ja herkullista!
Vegaanisen version saat käyttämällä fetajuuston tilalla esimerkiksi tofua, sekä pestossa parmesanin tilalla oluthiivahiutaleita.
Juures-fetapelti
n. 4:lle
Juureksia n 1,5 kg
perunoita
porkkanoita
valkojuuria
raitajuuria
palsternakkaa
kokonainen valkosipuli
öljyä
suolaa
timjamia tai muita yrttejä
400 g fetajuustoa
Pese juurekset hyvin ja poista kannat. Kuori halutessasi. Säästä porkkanoiden naatit, jos sellaiset on. Tee juureksiin viillot, niinkuin Hasselbackan perunoissa, mutta älä leikkaa pohjaan asti. Pyörittele öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa valkosipulista kärki pois ja kaada sipulin sisään hieman öljyä. Laita ainekset uunipellille ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Lisää fetajuusto kokonaisena juuresten keskelle tai murenna pienemmäksi ja lisää juuresten päälle. Jatka paistamista vielä 20 minuuttia ja mausta lopuksi tuoreilla yrteillä, esimerkiksi timjamilla. Valmista pesto sillä välin kun ruoka kypsyy uunissa.
Naattipesto
nippu porkkanan naatin lehtiä (2-3 dl)
nippu persiljan lehtiä (2-3 dl)
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
1 dl öljyä
1,5 dl parmesanjuustoa
suolaa, pippuria
n. puolikkaan sitruunan mehu
Laita auringonkukansiemenet sekä persiljan lehdet ja porkkanan naattien lehdet silppuriin tai blenderiin ja aja rouheiseksi. Lisää öljy sekä parmesanjuusto ja pyöräytä vielä hetki koneessa. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunan mehulla.