Siemennäkkäri ja kasvislevitteet x3

Siemennäkkäri ja kasvislevitteet x3

Leipää ja juustoa on tullut mussuteltua riittävästi ja kaipasin kovasti jotain muuta leivän tilalle ja levitteeksi. Jonkin sortin terveysbuumi iski siis juuri sopivasti ennen joulua. Se ei tarkoita sitä, ettenkö tunkisi jouluna suklaata kaksin käsin nassuun, mutta tällaista kaipasin tähän hetkeen.

Siemennäkkäri on ihan superherkullista ja korvaa tiukassa tilanteessa vaikka sipsitkin. Kasvislevitteet sopii hyvin myös dippikastikkeeksi vihanneksille tai uunissa paahdetuille perunoille. Kasvislevitteitä voi käyttää myös salaattiannoksissa kastikkeen tilalla. Tomaatti-paprikalevitteen jämät kuumensin keitetyn pastan joukkoon, jolloin sain hetkessä itselleni lämpimän ruoan. Lisäksi pinnalle paahdettuja siemeniä ja mainio ateria oli valmis. Porkkana-linssilevite on herkullista myös kuumennettuna esimerkiksi riisiruokien kaverina tai ihan vaan tuomassa väriä lautaselle. Kaikki levitteet hävisi kaapista nopeammin kuin osasin arvioida. Hernelevite kannattaa käyttää kolmen päivän kuluessa, mutta porkkana-linssi- ja tomaatti-paprikalevite säilyvät hyvin ainakin viiden päivän ajan.

Siemennäkkäri on myös kiva lahjaidea, jonka voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Kääräise sellofaaniin tai laita kivaan lasipurkkiin/rasiaan ja koristele lahjanarulla.

 

Siemennäkkäri ja kasvislevitteet x3

Vegaaninen
Gluteeniton (kun käytät gluteenitonta kauraa)

2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl sesaminsiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä tai rouhetta
1 dl kurpitsansiemeniä
4 rkl soijajauhoja
1 tl suolaa
2 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Lado massa uunipellille leivinpaperin päälle.
(Tällä ohjeella 35×42 cm pelillinen)
Laita massan päälle kelmu tai leivinpaperi ja kauli niin ohueksi kuin mahdollista.
Poista kelmu tai leivinpaperi ja paista uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes näkkäri on myös keskeltä rapean tuntuinen.
Jäähdytä ja murenna sopivan kokoisiksi palasiksi.
Voit leikata veitsellä viillot annospaloja varten jo ennen paistamista, jolloin se on helppo murentaa tasakokoisiksi paloiksi uunista tullessa.

Porkkana-linssilevite

150 g porkkanaa
1 dl punaisia linssejä
2 valkosipulinkynttä
n. 40g punasipuli
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 dl tuoretta korianteria varsineen tai persiljaa
1 limen mehu
2 rkl agavesiirappia
0,5-1 tl suolaa

Keitä paloitellut porkkanat ja linssit samassa liemessä
n. 10 minuuttia.
Kaada neste pois.
Kuori valkosipulit ja punasipuli.
Laita kaikki muut ainekset blenderiin, paitsi suola.
Surauta tasaiseksi levitteeksi ja mausta lopuksi suolalla.
Säilytä kylmässä.

 

Porkkana-linssilevite
Kuva Eija Mattelmäki

Tomaatti-paprikalevite

50g aurinkokuivattuja tomaatteja
50 g paahdettua punaista paprikaa (valmis säilyke)
2 tl kuivattua oreganoa
0,5 dl öljyä (esim tomaattien yrttiöljy)
0,5 tl suolaa

Laita kaikki muut ainekset blenderiin, paitsi suola.
Surauta tasaiseksi levitteeksi ja mausta lopuksi suolalla.
Säilytä kylmässä.

Tomaatti-paprikalevite
Kuva Eija Mattelmäki

Hernelevite

200g kotimaisia pakasteherneitä
1 rkl maapähkinävoita (sokeroimatonta)
1 dl öljyä
1 tl suolaa

Sulata herneet.
Laita kaikki ainekset blenderiin, paitsi suola.
Surauta tasaiseksi levitteeksi ja mausta lopuksi suolalla. Voit maustaa myös limen mehulla.
Säilytä kylmässä.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden tulee kuumentaa pakastekasvikset ennen käyttöä. Riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä ovat ikääntyneet, sairaat, pienet lapset ja odottavat äidit.

Hernelevite
Kuva Eija Mattelmäki

 

 

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

seitsemäntoista − neljätoista =