Porkkana-kookoskeitto ja paahdettuja pähkinöitä
Olen sen verran kaheli, että tykkään tehdä ruokaa alusta alkaen itse. Kuorin, pilkon raastan ja silppuan, vaikka kaiken saa nykyään valmiina esivalmisteltuna tuoreena tai pakasteena. On täysin ok käyttää niitä, koska sitä varten ne on kehitetty. Säästämään ihmisten aikaa, vaivaa ja hermoja! Vaikka en aina muistaisi resepteissä mainita, niin oikaisu ruoanvalmistuksessa on oikein suotavaa. Tässäkin reseptissä on monta mutkaa suoristettavissa, jos niin haluat. Kiireessä ei tarvitse olla Suomenniemen sukkelin porkkanan kuorija, vaan voit ostaa ne valmiiksi pilkottuna pakasteena.
Olen kaheli myös siinä asiassa, että tykkään käydä kaupassa ruokaostoksilla. Yksin käydessä saatan jäädä ihastelemaan, vaikka vihannesosaston valikoimaa ja miettimään mitä mistäkin valmistaisin. Toinen ääni on kellossa, kun excel-taulukkomies on mukana. Silloin ei unohduta ihastelemaan hyllyjen väliin, miten kauniiseen purkkiin suola on pakattu, vaan kello käy! Olen oppinut tehostamaan ajankäytön niin, että kauppalista on kirjoitettu oikeassa järjestyksessä ja tuotteet poimitaan järjestelmällisesti kärryyn ja reitiltä ei poiketa.. Tämä tehotoiminta on käytössä vain kerran viikossa, kun haetaan viikon ruokaostokset. Sehän tarkoittaa myös sitä, että viikon ruokalistan on joku etukäteen suunnitellut. Kummasti saa siihenkin puuhaan apuvoimia, kun on ensin tarjoillut edellisen viikon pelkkiä vegesafkoja.
Mutta nyt siihen reseptiin! Tämä keitto on mahdottoman maukas, ihanan pehmeän tulinen ja täyteläinen. Pähkinöistä tulee mukavasti purutuntumaa ja tulisuutta voit säädellä chilien tulisuuden mukaan. Jos haluat sopasta oikein samettisen pehmeän ja sileän, niin siivilöi se soseuttamisen jälkeen.
Tämäkin terveellinen ja makoisa soppa valmistuu reippaasti alle kympillä.
Porkkana-kookoskeitto ja paahdettuja pähkinöitä
4-6 annosta
Vegaaninen
Gluteeniton
1 kg porkkanoita
2 rkl öljyä
5 valkosipulinkynttä
n.30 g tuoretta kurkumaa
n. 50 g tuoretta inkivääriä
1 sitruunaruoho pieneksi pilkottuna
2 tuoretta chiliä
2 rkl kasvisliemijauhetta
n. 8-10 dl vettä (niin että ainekset juuri peittyvät)
2 prk (8dl) kookosmaitoa
2:n limen mehu
1-2 tl suolaa
Tuoretta korianteria keiton päälle.
Vinkki:
Jos haluat säästyä pilkkomiselta, niin käytä valmiita pakasteporkkanoita, valkosipulia, inkivääriä ja sitruunaruohoa valmiina tahnana, sekä kurkumaa (1-2 tl) ja chiliä (1 tl) jauhettuna. Limen mehuakin saa valmiina purkissa, mutta se ei tietenkään vastaa maultaan samaa, kuin tuoreesta limestä puristettu mehu.
Jos et pidä pähkinöistä, voit lisätä proteiinin lähteeksi esimerkiksi linssejä. Lisää kuivat linssit (2 dl) muiden aineiden mukana keittoon. Kypsyvät noin 10-15 minuutissa.
Kuori ja pilko porkkanat. Kuori valkosipulit, inkivääri ja kurkuma. Poista sitruunaruohosta kanta ja mahdolliset kuivat osat, pilko aivan pieneksi. (Voit lisätä sitruunaruohon myös kokonaisena, mutta poista se keitosta ennen soseuttamista, ettei siitä jää ikäviä “haituvia”)
Halkaise chili ja poista siemenet ja kanta.
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuullota hetki öljyssä.
Lisää vettä niin, että ainekset juuri peittyvät ja lisää kasvisliemijauhe.
Keitä hiljalleen kypsäksi.
Kaada osa keitinliemestä eroon toiseen astiaan. (n.1-2 dl)
Lisää kookosmaito keittoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä.
Lisää limen raastettu kuori ja limen mehu.
Ohenna valmista keittoa tarvittaessa eroon ottamallasi keitinliemellä.
Mausta suolalla.
Lisää annoksen päälle tuoretta korianteria ja paahdettuja pähkinöitä.
Paahdetut pähkinät:
4 dl maapähkinöitä (cashew käy myös)
2 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
1-2 tl suolaa
2 rkl agavesiirappia (tai hunajaa jos ei tarvitse olla vegaaninen)
Sekoita ainekset kulhossa ja levitä pellille leivinpaperin päälle.
Paahda uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia.