Punajuuri-vuohenjuustokeitto

Punajuuri-vuohenjuustokeitto

Tämä keitto on ihanan tuhti ja maukas. Paahdetut pähkinät ja siemenet sopii loistavasti lisukkeeksi keiton pintaan. Keitto maistuu ihan sellaisenaan ja vie mennessään isommankin nälän. Jos kaipaat keittoon proteiinilisää pähkinöiden lisäksi, niin voit paistaa tofukuutioita rapsakoiksi ja lisätä keiton päälle. Jos syöjien keskuudessa on kalan ystäviä niin paistetut lohikuutiot sopii myös keiton kaveriksi. Voit laittaa erilaisia lisukkeita tarjolle omiin kulhoihinsa, jolloin jokainen voi valita millä soppaansa rikastaa. Vegaanisen version saat korvaamalla juuston vegaanisella tuorejuustolla ja kerman kaurakermalla ja käyttämällä hunajan sijasta siirappia. Lisää vegaaniversioon hiukan enemmän suolaa koska vuohenjuusto puuttuu.

 

Ja arvaapa mitä, voit myös valmistaa keiton kypsistä punajuurista, joita löytyy kaupan vihannesosastolta ja käyttää kaupan pakastehyllyltä löytyvää perunahiutaletta, jolloin soppa syntyy kuin itsestään. Laita vettä silloin 1-2 dl vähemmän ja valmista keitto liedellä kattilassa. Valmistusaika lyhenee roimasti ja sotkuakin tulee vähemmän. Kuka hullu sitä nyt kaikkea alusta alkaen itse tekee..

 

 

Punajuuri-vuohenjuustokeitto

Lakto-ovo-vege

4-6 annosta

 

1 kg punajuuria pienemmäksi pilkottuna (tai sitä kypsää punajuurta)

200 g jauhoista perunaa kuutioina (tai sitä valmista perunahiutaletta)

4 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna tai murskattuna

0,5 dl tuoteita timjaminlehtiä tai 1 rkl kuivattuna

oliivi- tai rypsiöljyä

5 dl vettä

200 g vuohenmaitojuustoa

2 dl kuohukermaa

hunajaa tai siirappia maun mukaan

suolaa

Pese punajuuret hyvin ja poista kannat. (ei tarvitse kuoria) Pilko pienemmäksi ja laita uuninkestävään pataan. Pese, kuori ja pilko perunat, sekä kuori ja pilko valkosipulit ja laita ne punajuurien joukkoon. Lisää timjaminlehdet ja reilu loraus öljyä. Laita pata uuniin 200 asteeseen noin 45 minuutiksi.Sekoita välillä. Lisää noin 5 dl vettä ja jatka kypsentämistä 180 asteessa noin 45 minuuttia. Lisää vuohenmaitojuusto, kerma, hunaja tai siirappi ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi. Lisää tarvittaessa nestettä, jos on liian paksua. Mausta suolalla. Paahda siemeniä tai pähkinöitä keiton lisukkeeksi.

 

Kuva Eija Mattelmäki

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

neljä × 5 =