Perunasalaatti

Perunasalaatti

Katso tarkkaan kuvassa olevaa lautasta. Joo-o, ihan tavallisen näköinen ruusulautanen ja samantapaisia on kirpparit täynnä. Ei mikään arvokas Arabian lautanen, mutta tärkeä. Tosi tärkeä. Miten joistain tavaroista voikin tulla tärkeitä? Nehän on vain tavaroita. Joskus ne on vaan tunnearvoltaan kovin rakkaita. Niin oli tämäkin lautanen ja ihan kokonainen Queen Anne astiasto. Painotus sanalla oli.

Muistan kuinka se astiasto oli aseteltu lapsuudenkodin keittiön kaappiin ja nämä astiat katettiin pöytään vaan juhlapäivinä. Muistan vielä hyvin kuinka noin kahdeksan vuotiaana kiipesin juuri sen astiakaapiston alla olevalle aputasolle (mutta en muista miksi) ja otin kädellä tukea hyllyistä. Olin tehnyt niin jo monta kertaa. Mua oli huomautettu asiasta monta kertaa. Sitten sillä viimeisellä kerralla.

Nii just. Kuulen sen sirpaleiden kilinän korvissa vielä tänäkin päivänä. Jumankauta kokonainen astiasto?! Porukoitten häälahja-astiasto! Minun mummolta saatu!

Anteeks mä valehtelin, ei menny ihan kokonainen astiasto. Yksi lautanen jäi. Vähän liimattu. Sain sen pari vuotta sitten äitiltä joululahjaksi. Älä kysy miksi.

 

Perunasalaatti
Kuva Eija Mattelmäki

 

Perunasalaatti

Lisukkeena 4:lle

Lakto-ovovege

Gluteeniton

Fodmap

Hintaa tulee juustosta, muut tarvikkeet ei maksa juuri mitään.

Kympillä selviää koko paketista.

Vegaanisen version saat kun korvaat kastikkeen hunajan sijaan sokerilla ja juuston esim. vegaaniparmesanilla

 

Ohje:

800 g keitettyjä perunoita
nippu retiisejä
ruohosipulia

Kastike:
1 rkl sinappia
0,5 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu ja raastettua kuorta
1 tl hunajaa
mustapippuria
0,5 tl suolaa

Lisäksi:
Sydänsalaattia
parmesanjuustoa reilusti!
tilliä

 

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Kuori tarvittaessa. Pilko perunat sopiviksi suupaloiksi ja laita ne kulhoon.
(Tähän reseptiin sopii hyvin jo edellisenä päivänä keitetyt perunat.)
Puolita retiisit ja pilko ruohosipuli pieneksi silpuksi lisää ainekset perunoiden joukkoon. Voit myös kypsentää retiisejä öljytilkassa pannulla muutaman minuutin ajan, jolloin koostumuksesta ja mausta tulee pehmeämpi.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kulhoon perunoiden päälle. Sekoita kevyesti. Anna maustua kylmässä hetki. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Muista että juustosta tulee vielä suolaisuutta. Laita tarjoiluastialle sydänsalaatin lehtiä ja nostele perunasalaattia päälle. Raasta pinnalle reilusti parmesan juustoa ja lisää lopuksi silputtua tilliä tai muita lempiyrttejäsi.

 

Perunasalaatti
Kuva Eija Mattelmäki

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 − viisitoista =