Marjatuorepuuro

Marjatuorepuuro

Kiireisten aamujen pelastus on tuorepuurot. Varsinkin jos sen on järkevänä ihmisenä valmistanut edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi. Harvoin näin tulee tehtyä, mutta kannattaisi kylläkin, niin aamut saattaisi sujua sutjakammin. Itse en ole laisinkaan aikaisen aamun tyyppiä ja tarvitsen heräämiseen rutkasti aikaa sekä hervottoman saavillisen vahvaa kahvia. Siis todella vahvaa kahvia.

Ihailen suuresti ihmisiä, jotka heräävät kukonlaulun aikaan ilman herätyskelloa, ehtivät käymään lenkillä ja kuntosalilla, pyöräyttävät pari koneellista pyykkiä, pyykkejä viikatessa pesevät ikkunat, tamppaavat matot tietenkin ja juurileipä on uunissa. Kaikki tämä tottakai ennen töihin lähtöä, koska illalla harrastetaan ja opiskellaan uutta ammattia. Mua huimaa ajatuskin.

Mutta takaisin siihen miksi tänne kirjoittelen eli siihen tuorepuuroon. Jos olet miettinyt mikä olisi järkevä ja ravitseva aamiainen, niin tuorepuuro on yksi hyvä vaihtoehto. Siihen saa upotettua paljon ihania marjoja tai hedelmiä. Joskus käytän valmiita 100% hedelmäsoseita, mutta nyt on pihapuut antaneet paljon päärynöitä ja omenoita ettei kaupan soseita tarvita. Tässä ohjeessa käytin mansikkaa, mutta mitkä tahansa marjat käyvät. Banaanista saa myös mukavaa makeutta ja hunajaa voi laittaa lisäksi, jos puurossa on käytetty happamampia marjoja esim. vaikka puolukkaa.

Kun valmistat puuron rahkaan tai jogurttiin saat siitä proteiinipitoisemman ja nälkä pysyy kurissa paremmin. Selviät siis paremmin siihen lounaaseen saakka. Puurossa pitää tietenkin olla hiutaleita tai leseitä, joista saat kuitua. Tässä versiossa käytin kaurahiutaleita. Tuorepuuron päälle voit lisätä kaikenlaisia ripotteita mitä mieleen tulee. Pellavasiemenrouhetta, manteleita, pähkinöitä, auringonkukansiemeniä, marjoja, hedelmiä ym.

Onhan siinä samalla lautasella niin paljon kaikkea hyvää tekevää, että ihan alkaa hymyilyttää.

 

Marjatuorepuuro
Kuva Eija Mattelmäki

 

Marjatuorepuuro

Lakto-ovovege

Fodmap

1 annos/ n. 2 euroa + haluamasi ripotteet

Näitä tarvitset:

100 g mansikkaa
1/2 banaani
1 dl rahkaa
1 dl kaurahiutaleita

(1 dl mehua tai maitoa, jos teet puuron yöksi jääkaappiin)

Valmistusohje:

Laita kaikki ainekset blenderiin ja soseuta. Voit valmistaa puuron myös ilman blenderiä. Pilko mansikat ja banaanit vaikka haarukalla ja yhdistä muiden aineiden kanssa. Lopputulos on silloin vähän karkeampi.
Makeuta puuroa tarvittaessa hunajalla tai sokerilla. Jos teet puuron yöksi jääkaappiin, niin lisää nestettä. Kaurahiutaleet turpoavat yön aikana.

Vegaanisen version saat käyttämällä rahkan tilalla esim. maustamatonta kaura- tai soijajogurttia.

 

Marjatuorepuuro
Kuva Eija Mattelmäki

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

viisi + 10 =