Appelsiini-pinaattipasta

Appelsiini-pinaattipasta

Saisiko olla ihanan ravitsevaa ja terveellistä ruokaa ja hyvänmakuistakin vielä? Tässä julkaisussa yksi vaihtoehto kokeiltavaksi.

Appelsiinit ovat hurjan herkullisia just nyt, eikä hintakaan päätä huimaa. Kaupan heviosastolla ostoskärryt täyttyy helposti jo puolilleen ja joku voisi luulla että on isompikin pesue ruokittavana. Hedelmiä ja vihanneksia menee meillä tosi paljon. Jos 500-800g/ henkilö olisi suositeltu päiväannos niin yleensä omalta osaltani tuplaan sen helposti. Jos yhtään viitsii katsoa mikä on sesongissa juuri sillä hetkellä niin ostokset saa tehtyä myös edullisella hinnalla.

Appelsiineja tykkään itse syödä ihan sellaisenaan, aamujogurttiin pilkottuna, salaateissa ja salaatin kastikkeena sekä tietysti jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Appelsiini maustaa ihanasti myös erilaiset keitot ja pastat. Tässä pastareseptissä appelsiini pääsee maun puolesta päärooliin ja hyvä niin. Hyödynsin hedelmän mahdollisimman hyvin, joten käytin myös appelsiinin kuorta raastettuna. Puristin appelsiinista vain mehun, mutta yhtä hyvin voit leikata hedelmälihan talteen ja käyttää sen yrttikastikkeen valmistukseen. Mitä enemmän raaka-aineista hyödynnetään sen parempi!

Tämä pasta-annos appelsiinista, pinaatista ja basilikasta on melkoinen viherpommi. Kun maltat olla kuumentamatta babypinaatteja ja yrttikastiketta liikaa, saat pidettyä vitamiinit tallessa. Pähkinät ja siemenet sisältävät proteiineja sekä tuovat mukavaa purutuntumaa ruokaan.

Käytin annokseen gluteenitonta pastaa, mutta jos vehnä sopii itsellesi niin täysjyväpasta olisi parempi vaihtoehto, koska se sisältää enemmän kuitua sekä proteiinia.

Vegaanisen version saat korvaamalla parmesanjuuston ravintohiivahiutaleilla.

Soveltuu fodmap- ruokavalioon, jos käytät valkosipulin tilalla valkosipulilla maustettua öljyä. (Murskaa valkosipuli ja kaada päälle öljyä. Anna maustua ja siivilöi valkosipulit pois.)
Joillekin fodmap-ruokavaliossa myös vehnäpastan korvaaminen gluteenittomalla pastalla sopii paremmin.

Sitten resepti, ole hyvä!

Appelsiini-pinaattipasta
Kuva Eija Mattelmäki

 

Appelsiini-pinaattipasta

Lakto-ovovege

2 annosta (Hintaa n. 10 €)

 

Tarvikkeet:

200 g spagettia tai muuta pastaa.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Yrttikastike:

0,5 dl auringonkukansiemeiä
0,5 dl cashewpähkinöitä
2-3 valkosipulinkynttä
ruukku basilikaa
0,5 dl öljyä
2 appelsiinia (kuori ja mehu)
1-2 rkl valkoviinietikkaa
100 g parmesanjuustoraastettta
0,5-1 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi:

Pussillinen (n. 60-80g) babypinaattia
1-2 rkl öljyä

Reilusti parmesania valmiin ruoan päälle.

Valmistusohje:

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista pastan kiehuessa kastike.

Paahda siemenet ja pähkinät kuivalla pannulla keskilämmöllä kevyesti. Varo ettei pala.
Kuori valkosipuli ja laita se blenderiin tai silppuriin.
Lisää paahdetut siemenet ja pähkinät valkosipulin joukkoon.
Lisää basilikanlehdet. Voit hyödyntää kastikkeessa myös basilikan ohuet varret. Käynnistä blenderi jotta ainekset leikkaantuvat pienemmäksi.
Lisää öljy.
Pese appelsiinit huolellisesti kuumalla vedellä.
Raasta kuoren keltainen kerros ja lisää se kastikeainesten joukkoon. (valkoinen osa maistuu kitkerälle)
Purista appelsiineista mehu ja lisää se kastikeainesten joukkoon. Lisää valkoviinietikka.
Käynnistä blenderi ja aja seos tasaiseksi.
Raasta parmesanjuusto ja sekoita kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Valuta kypsät pastat ja jätä noin 1 dl keitinlientä talteen.
Kuumenna pannulla tilkka öljyä, lisää babypinaatinlehdet, keitetty valutettu pasta sekä yrttikastike pannulle. Sekoita nopeasti ja sammuta liesi. Kun et paista ruokaa liikaa, niin babypinaatin ja basilikan tärkeät vitamiinit pysyvät tallessa ja kaunis vihreä väri säilyy. Ohenna ruokaa tarvittaessa pastan keitinvedellä.
Lisää valmiin annoksen päälle reilusti raastettua parmesanjuustoa.

Jos et omista blenderiä tai silppuria niin kastikkeen voi valmistaa myös sauvasekoittimella korkeassa kulhossa. Laita silloin kaikki kastikkeen ainekset kerralla kulhoon ja soseuta.

Valmistin yhden erän käyttämällä pinaatin tilalla porkkanalastuja, ei ollut hassumpaa sekään. Porkkanalastut vaatii vaan hieman pidemmän kypsentämisen. Pese porkkanat hyvin juuresharjalla, poista kanta. Kotimaisia porkkanoita ei tarvitse kuoria. (Ei tule turhaa hävikkiäkään) Leikkaa juustöhöylällä tai kuorimaveitsellä lastuiksi. Pyöräytä pintaan hieman öljyä ja paahda uunissa 225 asteessa n. 15-20 minuuttia tai pannulla keskilämmöllä n. 5-10 minuuttia.

 

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 + yksitoista =