Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Äiti opetti tekemään kaalilaatikkoa. Kaalit ja sipulit pitää pilkkoa mahdollisimman pieneksi silpuksi ja haudutella hiljaa ja hartaasti ensin padassa ja sitten vielä uunin lämmössä. Mukaan tietenkin reilusti voita, sopivasti siirappia ja suolaa. Mitään määriä ei tietenkään mittailtu tarkasti, vaan kaikkea sopivasti! Välillä maistamalla se maku selviää ja sitten vasta uuniin. Äiti ei laittais kaalilaatikkoon valkosipulia, mutta vegeversioon minä laitan, jotta siihen tulee vielä enemmän makua. Sitä ei tietenkään ole pakko laittaa, jos ei siitä tykkää. Hyvää tulee ilmankin! Tein tästä reseptin, johon keitin itse härkäpapuja, mutta voit käyttää valmista härkistä, jolloin valmistus sujuu helpommin ja nopeammin. (Huomioithan pakkauksen ohjeistuksen härkäpapujen liottamisessa ja keittämisessä, liotusliemi kaadetaan pois ja otetaan uusi vesi keittämistä varten.) Meidän perheessä härkisversio menee sellaisenaan, eikä tarvitse erikseen omaa versiota lihansyöjille. Sen saa kuitenkin helposti kun otat kaaliseoksesta haudutuksen jälkeen osan sivuun, johon lisäät jauhelihaa ja toiseen osaan härkistä. (Voit myös sekoittaa härkiksen koko seokseen ja ottaa sitten osan eroon ja laittaa jatkeeksi vain vähän jauhelihaa lihan ystäville. Jos et kerro, niin eivät välttämättä huomaa pikku vilunkia  ja hupsista vaan lihan menekki vähenee.)

Vegaanisen härkisversion saat, kun korvaat voin kasviperäisellä margariinilla. Lisukkeeksi tämä ruoka kaipaa vain kunnon puolukkasurvosta.

 

 

 

Kaalilaatikko eli kaaliloota

Lakto-ovo-vege

n. 6 annosta

 

1 kg valkokaalia pieneksi pilkottuna

1 sipuli pieneksi kuutioituna

5 valkosipulinkynttä pilkottuna tai murskattuna

öljyä kuullottamiseen

1,5 dl puuroriisiä

noin 7-8 dl kasvislientä

2-3 tl suolaa

4-5 rkl siirappia

500g härkistä tai keitettyjä härkäpapuja murkattuna

2 tl paprikajauhetta

1 tl kirveliä

1 tl basilikaa

ripaus cayennepippuria

ripaus mustapippuria

2 dl persiljaa silputtuna

50-100 g voita

 

Jos käytät härkäpapuja niin liota pavut runsaassa vedessä yön yli ja kaada liotusvesi pois. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada lopuksi myös keitinvesi pois. Tai käytä valmista härkistä jolloin pääset helpommalla.

Pilko kaali hyvin pieniksi kuutioiksi. Pilko myös sipulit ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä öljyssä suuressa kasarissa tai vaikka wokkipannussa. Lisää pilkotut kaalit ja kuullota 10-20 minuuttia. Lisää kasvislientä vähän kerrallaan, jotta seos pysyy mehevänä. Lisää puuroriisi ja lisää kasvislientä ja hauduta kannen alla hiljalleen noin 30 minuuttia. Sekoita välillä ja varmista ettei seos kuivahda. Lisää kaali-sipuliseokseen härkis TAI keitetyt ja hieman rakenteeltaan rikotut härkäpavut. Lisää mausteet, siirappi, suola ja persiljasilppu. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lado seos voideltuun uunivuokaan ja lisää voi ohuina lastuina laatikon päälle. Paista 200 asteessa 30 minuuttia ja laske lämpötilaa sen jälkeen 150-175 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 60 minuuttia.

Tarjoile puolukkasurvoksen kera!

 

Kuva Eija Mattelmäki

 

 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

seitsemäntoista − 2 =